‘Ik at watjes om een vol gevoel te krijgen’

In de periode dat ik elke week minimaal 1 eetbui had, heb ik stomme dingen gedaan. Dingen waar ik van geleerd heb en gelukkig nooit meer ga doen. Wat wel blijft zijn de gedachtes die iedereen heeft. Het verschil tussen de avond shape en ochtend shape. Waar we lak aan moeten hebben.

Na het eten doe je de knoop van je broek los of trek je lekker je oude kloffie aan. Zodra ik thuis kom trek ik altijd als eerst een comfy trui en broek aan. Want mijn buik is bijna altijd opgeblazen. Behalve in de ochtend. En dat heeft bijna iedereen. Door s’avonds in de spiegel te kijken wordt niemand vrolijk. Je voelt je gelijk drie keer zo zwaar. Herkenbaar? Frustrerend?

Ja, maar het is normaal. Dit kan komen door de darmen die bezig zijn met het verteren van je voedsel, gasvorming of je eet de verkeerde dingen. Daarnaast houdt het lichaam glycogeen vast in de spieren als je koolhydraten eet. Hierdoor kan je na een avondje all you can eat sushi 3 kilo zwaarder zijn. Dit is geen vet, maar vocht. Nog steeds voelt dit misschien niet fijn, maar het gaat wel weer over.

foto 12-11-17 15 47 27.jpg

Toen ik te obsessief met eten bezig was en het mij maar niet lukte om af te vallen ging ik te weinig eten. Gevolg? Eetbuien waar ik natuurlijk gelijk spijt van had. Ik keek dan gelijk in de spiegel of ik iets zag. Nee natuurlijk niet. Alsof het lichaam dan gelijk het vet opslaat. Ik stopte een tandenborstel in m’n keel, geen succes gelukkig. Ik at watjes met water om een vol gevoel te krijgen. Uiteindelijk vond ik balans.

Maar nog steeds kan die gedachte terug komen na bijvoorbeeld een avondje uit met lekker eten. Ik kijk dan toch in de spiegel, maar weet nu dat ik gewoon wat opgeblazen ben. Vroeger ging ik de volgende dag als een gek sporten om het eraf te trainen. Nu geniet ik meer van het eten en denk ik: als 80% goed is mag je ook van die 20% genieten. En er zijn dagen dat het wat minder gaat als mijn hormonen weer eens van slag zijn. Tja. Daar gaan we niet dood van. Als je de draad maar weer oppakt! En gewoon doorgaat met je levensstijl. Want dat is het. Geen crashdieet want dat werkt niet op lange termijn.

Wat ik wil zeggen is dat de wereld niet vergaat na af en toe ‘ongezond’ eten. Iedereen voelt zich af en toe opgelazen of ‘chubby’. Wees blij met jezelf en zorg goed voor je lichaam. Het leven is te kort om je zo druk te maken.

xxx

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s